Povezan staž za više od četiri hiljade radnika u pet preduzeća

Bez autora
Jun 09 2010

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije danas je izvršilo petu uplatu u iznosu od 1.417 miliona dinara kojom je povezan staž za više od četiri hiljade radnika u pet preduzeća. Penzijski staž povezan je, pored ostalih, i radnicima AD Korporacija “Fabrika automobila Priboj” u restrukturiranju i AD “Zastava oružje” Kragujevac.Prema današnjem saopštenju, zaključno sa 8. junom 2010. godine, staž je povezan za više od 36.600 radnika, za šta je izdvojeno 11.206 miliona dinara. Uplaćena sredstva su bespovratna, a uplata je izvršena na osnovu zaključka Vlade od 17. februara kojim je omogućeno povezivanje staža određenim preduzećima koja imaju neizmirene obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih za period od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009. godine.

Povezan staž za više od četiri hiljade radnika u pet preduzećaMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije danas je izvršilo petu uplatu u iznosu od 1.417 miliona dinara kojom je povezan staž za više od četiri hiljade radnika u pet preduzeća.

Penzijski staž povezan je, pored ostalih, i radnicima AD Korporacija “Fabrika automobila Priboj” u restrukturiranju i AD “Zastava oružje” Kragujevac.

Prema današnjem saopštenju, zaključno sa 8. junom 2010. godine, staž je povezan za više od 36.600 radnika, za šta je izdvojeno 11.206 miliona dinara.

Uplaćena sredstva su bespovratna, a uplata je izvršena na osnovu zaključka Vlade od 17. februara kojim je omogućeno povezivanje staža određenim preduzećima koja imaju neizmirene obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih za period od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009. godine.

Prema saopštenju Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije, na ovaj način Vlada je omogućila penzionisanje radnika koji ispunjavaju zakonske obaveze za odlazak u penziju.

Ova sredstva uplaćuju se preduzećima koja posluju sa više od 50 posto državnog kapitala, koja su u postupku pripreme za privatizaciju, ili u procesu privatizacije.

Preduzeća koja su privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji i Zakonu o privatizaciji mogu da povežu staž svojim radnicima zaključivanjem ugovora o zaduživanju radi povezivanja staža, uz dostavljanje sredstava obezbeđenja plaćanja.

Obavezu po osnovu povezivanja staža preduzeća treba da izmire u roku od četiri godine, sa odloženim plaćanjem od godinu dana i kamatom u visini eskontne stope Narodne banke Srbije.

Zahteve za povezivanje staža do sada je podnelo 712 kompanija za 118.842 zaposlena, od kojih 508 preduzeća ispunjava uslove za dobijanje bespovratnih sredstava iz budžeta Republike, dok će preostale 204 kompanije moći da iskoriste drugu vrstu pomoći države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik